Voorkomen is beter dan genezen

blog Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen

Iedereen die actief is in het arbeidsproces loopt de kans om klachten aan het bewegingsapparaat te krijgen die verband houden met de werksituatie. Zittend werk, staand werk, werk dat een lichamelijke inspanning vraagt, het uitvoeren van eenzijdige handelingen of voortdurende bewegingen zijn in het algemeen werkzaamheden die het lichaam extra belasten.

Blessure voorkomen

Bij de een geeft belasting eerder klachten dan bij de ander. Aanleg en conditie spelen daarbij een belangrijke rol. Pijn en-of bewegingsbeperkingen zijn vaak de eerste signalen van blessures. En blessures kunnen leiden tot uitval dus het voorkomen daarvan is dan ook van groot belang. De meest voorkomende oorzaken van klachten en blessures zijn (aanleg)stoornissen en een verkeerd aangeleerd bewegingspatroon, overbelasting, verkeerde houding, slecht inzicht in gebruik van je lichaam en eventuele externe factoren. Op tijd signaleren, inzicht geven, een goede werkhouding en doelgerichte training kunnen de kans op een blessure verminderen.

Met dit in mijn achterhoofd heb ik een test carrousel ontwikkeld met 9 fysieke testen voor zowel beweging als stabiliteit van spieren en gewrichten. Deze 9 testen zijn gebaseerd op de meest voorkomende ketenproblemen en kunnen ingezet worden om te meten welke schakel in de bewegings-keten op dat moment het zwakste is. Op die manier kun je zeer doelgericht een eventuele training inzetten.

Afgelopen jaar heb ik de test carrousel voor het eerst gebruikt medewerkers van onder andere Pon Logistics. Met de uitslagen van de testen hebben we de trainingen specifiek op de zwakkere schakels in de keten kunnen richten. Een bijkomend effect bleek dat zij lieten weten dat ze zich een een stuk fitter op de werkvloer voelde.

Klachtenvrij

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen klachtenvrij zou moeten kunnen werken. De test carrousel is een hele handige tool om veel voorkomende klachten aan het bewegingsapparaat en blessures te voorkomen. Het geeft een goed inzicht in mogelijke zwakke plekken van iemand waardoor je heel gericht oefeningen of training kan inzetten. Mijn doel? Een klachtenvrije werkvloer door het verder ontwikkelen van de test carrousel.

Stijn Verwey, incompany fysiotherapeut manueel therapeut,
Pon Leusden.